Gewicht verlies door CBD

Als je al eens onderzoek hebt gedaan naar de effecten van CBD, dan ben je vast achter meerdere gezondheidsvoordelen gekomen van de deze natuurlijke stof. CBD kan gebruikt worden als een behandeling tegen ziektes die vaak lastig te genezen zijn. Mensen met deze ziektes gebruiken nu veelal zware medicijnen met mogelijke bijwerkingen. Voorbeelden van ziektes waar CBD mee kan helpen om te bestrijden zijn kanker, Alzheimer, Parkinson, angststoornissen, depressie, misselijkheid en ontstekingsziekten.

Dat CBD kan helpen met deze ziektes begint steeds meer onder de aandacht te komen. Wist je echter ook dat CBD kan helpen met gewichtsverlies?

Het endocannabinoïde systeem

Het endocannabinoïde systeem is een van de gebieden waar we een verklaring kunnen vinden voor de voordelen van CBD gebruik. Dit systeem vind je vooral terug in ons zenuwstelsel en ons immuunsysteem. het endocannabinoïde systeem is een netwerk dat bestaat uit neurotransmitters en ontvangers. Deze vervullen verschillende rollen als het aankomt op de werking van verschillende delen van het lichaam. Endocannabinoïden, de stof die zich tussen de neurotransmitters bevind, worden natuurlijk aangemaakt door het lichaam en dienen als boodschapper om informatie te verzenden naar cellen via de receptoren. CBD is een voorbeeld van een cannabinoïde die op dezelfde manier kan werken als de endocannabinoïden die natuurlijk in het lichaam voorkomen.

De consumptie van CBD kan helpen met het reguleren van de functies van het endocannabinoïde systeem. Dit komt doordat CBD de eigenschap heeft om te communiceren met de receptoren en bepaalde triggers te versturen naar het lichaam. We komen er zo achter dat CBD wellicht niet het ultieme medicijn is om obesitas tegen te gaan, maar in combinatie met een gezond dieet kan het zeker een groot verschil maken.

CBD olie en gewicht verlies

Bij sommigen is het wellicht al bekend dat CBD in velen vormen kan worden geconsumeerd. Zo zijn er CBD eetwaren, tincturen, crèmes en zelfs een vorm van CBD die kan worden gevaporiseerd. Het bekendste product onder de consument is nu echter CBD olie.

Het consumeren van CBD olie heeft verschillende effecten op het lichaam die kunnen bijdragen tot gewichtsverlies. We gaan echter eerst uitvinden waarom het voor sommigen zeer lastig, of zelfs onmogelijk is om gewicht te verliezen.

Als je er zo over nadenkt is afvallen in theorie heel simpel. Zolang je minder calorieën inneemt dan dat je verbrand val je af. Na verder onderzoek of experimenteren kom je er achter dat het helaas niet zo simpel is. Een van de redenen hiervoor is dat het verminderen van je calorie inname kan lijden tot een gebrek aan energie en constante trek. Stel je voor dat je tijdens een drukke, belangrijke week bijna geen energie hebt. Grote kans dat je dan aanzienlijk minder productief bent als gewoonlijk. Dit is natuurlijk niet wenselijk.

Gewichtstoename of gewichtsverlies is vaak ook gerelateerd aan je hormoonbalansniveau, stofwisselingsprocessen, eventuele ontstekingen en het endocannabinoïde systeem. Het is dus logisch om te stellen dat afvallen een effect gaat hebben op de bovenstaand factoren. Om gezond af te vallen is het essentieel om deze factoren goed in balans te houden en na het afvallen weer naar een goed niveau te helpen. Dit is waar CBD van pas kan komen.

Cannabinoïden die aanwezig zijn in cannabisplant, met name CBD, kunnen helpen met systemen van het lichaam weer te balanceren en problemen op te lossen. CBD word actief gebruikt bij homeostase met het doel om het endocannabinoïde systeem te herstellen en te balanceren. Hierdoor is gewichtsverlies geconstateerd door experts en patiënten. Laten we eens verder onderzoeken hoe dit komt.

CBD en glucose

CBD helpt cellen van het lichaam glucose te verbranden. Waarom maakt dit uit? Daarvoor gaan we eens kijken naar het concept van insuline-resistentie aangezien dit een van de dominante eigenschappen is van obesitas. Als de stofwisseling van het lichaam goed functioneert, dan stijgt het niveau van glucose in het bloed na het eten. Tevens word er insuline door het lichaam vrijgegeven om de glucose naar de lichaamscellen te transporteren. Wanneer de glucose bij de cellen aankomt, word het gebruikt voor energie.

Als er echter te veel glucose in het systeem komt door slechte eetgewoonte, dan kan er schade ontstaan. Lichaamscellen kunnen de groten hoeveelheden glucose dan niet meer verwerken en bouwen daardoor een resistentie op tegen de insuline signalen. Dit zorgt ervoor dat het glucose niveau te hoog blijft in het bloed. Hierdoor wordt er nog meer insuline vrijgegeven en daalt het glucose niveau in het bloed uiteindelijk. De extreme hoeveelheden insuline leiden tot honger en verminderde energie. Deze cyclus blijft zich herhalen en richt zo steeds meer schade aan.

De cyclus kan gestopt worden door je eetgewoontes te verbeteren, maar onderzoek heeft aangetoond dat CBD ook een significante rol kan spelen in lichaamscellen meer glucose te laten opnemen.

CBD en de stofwisselingfuncties van vet cellen

Het vermogen om energie te creëren van de ontvangen stoffen is essentieel voor goed functionerende systemen in het lichaam. Dit proces word ook wel de stofwisseling genoemd en is fundamenteel om gezond te blijven. Mitochondriën, de energie fabrieken van cellen, spelen een cruciale rol in dit proces aangezien ze verantwoordelijk zijn voor het omzetten van glucose in energie. Deze mitochondriën worden helaas ook beschadigd door insuline-resistentie.

Niet goed functionerende mitochondriën worden ook gerelateerd aan kanker omdat ze belangrijk zijn in het behouden van een goede gezondheid. Onderzoek heeft uitgewezen dat CBD invloed heeft op de werking van mitochondriën, en dat CBD de stofwisseling verbeterd.

De impact van CBD op witte vet cellen

Witte vet cellen staan bekend als het meest gevaarlijke soort vet cel in het lichaam. Wellicht kan je herinneren van biologie dat vet cellen verschillend kunnen zijn. Witte vet cellen hebben de gewoonte om rond organen te nestelen en kunnen de werking van deze organen negatief beïnvloeden. Een krachtige eigenschap van CBD is dat het witte vet cellen in bruine vet cellen kan veranderen of tenminste de witte vet cellen als bruine laten gedragen.

Bruine vet cellen zijn een stuk beter voor je dan witte vet cellen. In tegenstelling tot de witte bloedcellen, kan het lichaam vrij makkelijk van bruine vet cellen afkomen. Wanneer CBD witte vet cellen omzet in bruine vet cellen, helpt het eigenlijk het lichaam om deze cellen makkelijker te verbranden. Bovendien helpt de consumptie van CBD het verlagen van de snelheid waarop nieuwe vet cellen worden aangemaakt.

CBD en de lever

Een niet goed functionerende lever is tevens een signaal van obesitas. Overvloedig fructose binnenkrijgen kan voor te veel druk op de lever zorgen en schade toebrengen aan systemen in het lichaam. Een ontsteking is een van de signalen die de lever vaak stuurt als het niet goed functioneert.

Er is onderzoek gedaan naar de invloed van CBD en een andere cannabinoïde genaamd THCV op stofwisselingsproblemen. Dit onderzoek heeft bevestigd dat deze stoffen voor minder vet in de lever zorgen, een insuline resistentie tegen gaan en de bloeddruk van diabetes patiënten verlaagd.

Het is duidelijk dat er verschillende aanwijzingen zijn dat CBD succesvol is in het bestrijden van obesitas en diabetes. Het is ongelofelijk om zoveel potentie te vinden in een stof en het is zeker het proberen waard om deze prachtige substantie zijn werk te laten doen.

Share this: